Vernieuwde btw-ketting vanaf 2025

Op 1 januari 2025 gaan nieuwe btw-regels van kracht met betrekking tot de btw-aangifteverplichtingen, btw-teruggave en de btw-procedures. Zo krijgt de btw-administratie meer bevoegdheden wanneer een belastingplichtige zijn verplichtingen niet nakomt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Vervangende aangifte

Bij langdurige nalatigheid kan de administratie zelf een vervangende btw-aangifte indienen op basis van het hoogste bedrag in eerdere aangiften, met een minimum van 2.100,00 euro. Dit bedrag wordt opgelegd zonder aftrekbare btw, tenzij de belastingplichtige de juiste aangifte alsnog indient binnen een maand na de kennisgeving. De fiscus kan de vervangende btw-aangifte opleggen vanaf 3 maanden na de aangifteperiode.

Voorbeeld:
Een btw-plichtige maandindiener moet zijn aangifte over januari indienen tegen 20 februari. Indien hij dit niet tijdig rechtzet, kan de administratie vanaf 01 mei een vervangende aangifte opstellen. Een laattijdig aangifte of een aangifte ingediend als reactie op voorstel vervangende aangifte brengt een boete met zich mee van 10% van de verschuldigde btw. Wordt de vervangende aangifte definitief omdat er geen reactie komt van de belastingplichtige, dan bedraagt de boete 15%.


Ambtshalve aanslag

Bij het niet-indienen van een btw-aangifte kan de administratie een schatting maken en een aanslag opleggen voor het vermoedelijke verschuldigde bedrag. Deze ambtshalve aanslag geldt ook bij andere niet-nagekomen verplichtingen.

 

Verlenging aangiftetermijn voor kwartaal-aangevers

De deadline voor kwartaalaangiften verschuift van de 20ste naar de 25ste van de maand volgend op het kwartaal.
Opgelet! Voor maandaangevers blijft de deadline op de 20ste behouden, zowel voor de aangifte als betaling van de verschuldigde btw.


Nieuwe modaliteiten voor btw-teruggave

De teruggave van een btw-tegoed via de btw-aangifte kan enkel voor het saldo van de betreffende aangifte. Tegoeden die voortvloeien uit eerdere aangiften moeten voortaan via een aparte procedure worden teruggevraagd.
Belastingplichtigen die maandelijks aangifte doen, kunnen nu ook maandelijks om teruggave vragen, mits de aangiften van de afgelopen zes maanden tijdig zijn ingediend.

 

Dwingende antwoordtermijn voor inlichtingen

Vanaf 2025 moeten belastingplichtigen binnen een maand vanaf de derde werkdag volgend op de verzending van de vraag om inlichtingen reageren op vragen van de btw-administratie. In dringende gevallen kan deze termijn worden verkort tot tien dagen.


Betaling via domiciliëring

Het wordt mogelijk de btw-schuld automatisch te laten afschrijven via een domiciliëringsmandaat bij de FOD Financiën. Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet bekend.

 

Provisierekening btw vervangt rekening-courant

De huidige rekening-courant wordt vervangen door de Provisierekening Btw, die eenvoudiger is in gebruik en online wordt beheerd via MyMinFin. 

 

Boetes

  • Bij herhaaldelijke niet-indiening van een aangifte zal de boete telkens verhogen. Deze zullen variëren van 500,00 euro bij een eerste overtreding tot 5.000,00 euro vanaf meer dan drie overtredingen.
  • Percentages voor niet of laattijdige betaling worden verhoogd: proportionele boete van 5% van de verschuldigde belasting

 

Vragen?

Is bovenstaande niet geheel duidelijk of heb je bijkomstige vragen? Klik om onderstaande knop en stel je vraag aan een adviseur.

Wettelijke pensioenleeftijd wordt 66 jaar

Algemeen nieuws02-12-2024

In 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken van 65 naar 66 jaar. Dit werd reeds 10 ...

Lees verder 

Vernieuwde btw-ketting vanaf 2025

BTW12-11-2024

Op 1 januari 2025 gaan nieuwe btw-regels van kracht met betrekking tot de ...

Lees verder 

Aftrekbaarheid eindejaarsgeschenken

Fiscaliteit01-10-2024

Met de start van het nieuwe kwartaal begin je misschien al te denken over de attenties die je met ...

Lees verder 

Registratieverplichting werkende vennoten en helpers

Algemeen nieuws29-06-2024

Op 1 juli 2024 treedt een nieuwe maatregel in werking: bedrijven in de bouw- of schoonmaaksector ...

Lees verder